Leurda – tinctura

Trebuie sa recunosc ca anul acesta a primul an in care am facut cunostinta cu aceasta planta. Leurdei i se mai spune si usturoiul ursului sau usturoi salbatic. Iar daca ursului ii place, am zis sa incercam si noi sa o folosim, mai ales ca are proprietati terapeutice, despre care vom vorbi mai jos.

Leurda creste in general in padurile rarite, are frunzele late si o culoare verde deschis. Este usor de recunoscut dupa mirosul identic cu cel al usturoiului. De la leurda se culeg frunzele care se depoziteaza imediat la rece.

Leurda este extrem de gustoasa consumata in stare proaspata. Eu am folosit-o in sezon la salata de ton, in care am adaugat un manunchi de frunze de leurda tocate marunt. Absolut delicios.

Am experimentat leurda si in placinta cu urda despre care va vorbeam aici .A fost foarte buna. Si pentru ca am vrut sa profit la maxim de perioada scurta a sezonului de leurda, m-am gandit ca ar fi bine sa beau in fiecare dimineata si un pahar de suc de leurda. Mai exact am maruntit frunzele, le-am adaugat apa, le-am lasat la macerat pana dimineata si ar fi trebuit sa beau sucul pe stomacul gol. Pai voi credeti ca am putut? Hotarata dis de dimineata sa primesc in organismul meu toate puterile binefacatoare ale padurii, ca doar ursul stie ce stie, cand am ridicat capacul m-a izbit un miros concentrat de usturoi ! Mai, dar era atat de puternic, ca si cum m-as fi chinuit sa scot esenta dintr-un kilogram de usturoi. Noroc ca a fost tinut la frigider, deci rece, asa ca mi-am tinut respiratia si l-am dat pe gat. Cine mirosea a usturoi de la o posta? Eu! Cred ca m-am spalat pe dinti vreo 20 minute. A fost ultima data cand am avut acest curaj nebun, si las in seama celor mai experimentati sa faca cure cu suc de leurda. Bravo voua!

Dar nu m-am lasat. Ca sa pastrez leurda si proprietatile ei curative pentru o perioada lunga, am pregatit tinctura de leurda , pe care o gasiti si in pravalia noastra. Am maruntit fin frunzele de leurda si le-am macerat in alcool pur de 50 de grade. In lumina celor de mai sus, mentionez ca tinctura se consuma in cantitati mici 🙂 , amestecata cu ceai sau apa.

Principala proprietate a leurdei este aceea de a curata organismul, depurarea sangelui, a stomacului, ficatului, intestinelor, neutralizeaza inclusiv toxinele din fumul de tigara.

Datorita efectului sau depurativ, planta este foarte utila în combaterea aterosclerozei, în tratarea hipertensiunii arteriale si în tratamentul majoritatii bolilor de piele.  În afara proprietatilor vermifuge, leurda previne deranjamentele stomacale, balonarile, colicile, constipatiile sau starile de indispozitie abdominala.

Persoanele care sufera de hipertensiune arteriala, ameteli, dureri de cap, senzatie de apasare în ceafa sau agitatie nervoasa este bine sa consume leurda în tot timpul anului: primavara în stare cruda iar în decursul anului sub forma de esenta.

Cea mai extraordinara calitate a leurdei este, însa, aceea de a reusi sa influenteze pozitiv capacitatea de memorare. Un tratament cu esenta proaspata de leurda, câte 15 picaturi luate de trei ori pe zi în ceai de plante are un efect binefacator asupra memoriei chiar si în cazurile de pierdere severa a acesteia.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Ceaiuri si tincturi și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

9 răspunsuri la Leurda – tinctura

  1. aura zice:

    unde se gaseste? eu sunt din arges si pe aici nu se stie de ea.

  2. Gătesc cu leurdă de când apare pe piață până când îi dă spicul. Este o pantă miraculoasă, prin proprietățile terapeutice, gustul picant, și prețul ralativ accesibil. Prepar: ciorbiță, sosuri, stufat, omletă, drob, etc. Consumați cu încredere leurda, se pare că plantă europeană….nu s-a put aclimatiza pe alte continenete

  3. NICU52 zice:

    cu bun respect rog sa-mi confirme cineva daca la LEURDA I SE MAI SPUNE SI CEAPA CIORI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s