Dulceata de caise intregi

Este asa frumos si cald astazi incat deja mi-e dor de vara. Ca sa imi potolesc dorul, am deschis un borcan de dulceata  de caise.

Ce parfum! Toata aroma varateca si delicatetea texturii, fac din dulceata de caise una dintre cele mai fine dulceturi. Am vrut neaparat sa fac dulceata din caise intregi, asa ca am intrebat-o pe mamaie de ceva sfaturi.

 

Iata cum am procedat: am ales cele mai frumoase caise, coapte si tari. Le-am curatat de pielita cu un cutit. Le-am pus pe toate in apa de var si le-am lasat minim 1 ora. Apoi le-am clatit bine cu apa de izvor 😀 .

Cu un betisor de lemn am scos usor samburele din fiecare, tinand caisa usor intr-o mana si impingand samburele cu betisorul din capatul  unde a fost codita spre celalalt. Am curatat samburii de coaja tare si de pielita maro si amaruie. Apoi am bagat fiecare sambure inapoi la locul lor in caise, unde in mod evident nu au vrut sa stea asa ca la sfarsit au iesit toti prin dulceata :).

Apoi am facut siropul de zahar pana s-a legat si am pus caisele in el. Nu mai tin minte cat a fiert insa o sa va dati seama cand e gata.

Reteta folosita pentru dulceata de caise:                                   

  • un kilogram caise curatate
  • un kilogram zahar
  • o jumatate de lamaie
  • un plic de zahar vanilat
  • si evident multa dragoste

Eu acest ultim ingredient il trec la fiecare reteta pentru ca mi se pare esential.

Din caisele care au fost mai moi , am facut gem de caise. .  La gem am pus caisele si zaharul in straturi si le-am lasat pana a doua zi pentru a isi lasa siropul. L-am fiert de doua ori , ca sa capete consistenta dorita.   A iesit foarte gustos.

 

Lui Claudiu ii place in general mai mult gemul decat dulceata, pentru ca nu ii curge din lingura 🙂 Nu m-am gandit niciodata la el ca fiind a gem person, dar clar fiecare are preferintele lui la dulceturi. Voi ce sunteti? O dulceata sau un gem?

 

Reclame
Acest articol a fost publicat în Dulceturi si siropuri și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Dulceata de caise intregi

  1. Anca zice:

    Hmmmm…un adevart deliciu..esti o adevarata gospodina :*:X Eu nu as fi avut rabdare sa parcurg toate etape….esti de admirat nasico :*:*:*

  2. Casa Hanu zice:

    multumesc. nu m-a mai facut nimeni gospodina pana cum 😀

  3. Pingback: Dulceata de piersici | Casa Hanu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s