Catina

Pe dealurile noastre cresc tufe de catina alba, un fruct cu foarte multe proprietati, ca si cand toate vitaminele ar fi fost adunate intr-o singura bobita. Paradoxal, bobitele astea sunt foarte greu de cules. Catina creste sub forma de tufa, iregulat , cu tepi foarte duri si foarte mari, cu tepi mici langa fiecare ciorchine de 4-5 bobite, cu tepi pe tulpina, sub tulpina, langa tulpina. In fine, ati inteles, are multi tepi! Am cules si noi catina si am prepara-o in doua feluri. O parte am conservat-o in miere, pastrand fructul intreg, si cealalta parte am transformat-o intr-un sirop delicios. In curand voi face si ceai din catina pusa la uscat.

Desi peste tot gasiti foarte multe informatii despre proprietatile catinei, o sa incerc sa redau cateva din cele mai importante aspecte (a scrie despre proprietatile catinei este aproape un pleonasm).

Toate partile arbustului de catina contin proprietati uimitoare in tratarea diverselor boli. Seminţele, frunzele şi fructele conţin o cantitate impresionantă de compuşi antioxidanţi. Catina contine o cantitate de vitamina C de doua ori mai mare decat macesul si de zece ori mai mare decat citricele. De asemenea, cătina este bogată în vitamina E, carotenoizi, flavonoizi, steroli. Frunzele sunt o importantă sursă de antioxidanţi, incluzând beta carotenul (mai mult decat morcovul), vitamina E, flavonoidele, catechina, acidul elagic, acidul ferulic, acidul folic şi o concentraţie importantă de calciu, magneziu şi potasiu. Frunzele mai conţin proteine, în procent de 24%.

Catina creste si in Rusia de exemplu, fiind denumita „Ananas Siberian”. Produse din catina au fost incluse in alimentatia cosmonautilor , datorita efectului energizant si echilibrant dar si de marire a rezistentei organismului la actiunea radiatiilor cosmice.

Fructele de cătină conţin toate vitaminele necesare organismului uman: vitamine liposolubile (A, E, F, D) cît şi vitamine hidrosolubile (C, K, P şi întreg complexul B).
Beta-carotenul se găseşte în cătina albă din belşug, iar prin vitamina E, numită şi „a tinereţii”, cătina albă este implicată în cele mai importante procese de regenerare din organism.

Fructele de cătină albă stimulează apetitul sexual, combat infertilitatea atît la femei cît şi la bărbaţi.

Se folosesc produse de catina cu rezultate în tratarea ulcerului gastric şi duodenal, anemiilor, maladiilor neuroendocrine, reumatismului, afecţiunilor circulatorii, hepatice (în special hepatite), alcoolismului, asteniilor şi, în ultimul timp, contra stresului.

Catina este un bun tonifiant general. Fructele de catina sînt considerate o polivitamina generala, putind fi consumate sub forma de suc, gem, sirop sau vin.  Fructele de catina se utilizeaza in hipo si avitaminoza, anemie, arterite, reumatism, arterioscleroza, diaree, infectii oculare, tuberculoza, Parkinson, urticarie, ulcer, hepatita cronica si epidemica, ciroza. Catina poate fi folosita concomitent cu administrarea de citostatice.

De preferat, catina se consuma dimineata pe stomacul gol, sau in prima parte a zilei, consumul de catina catre seara dand un efect mai puternic decat al cafelei.

  

Reclame
Acest articol a fost publicat în Dulceturi si siropuri și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Catina

  1. Pingback: Sirop de catina | Casa Hanu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s