Cicoarea

Duminica asta am cules cicoare din gradina.  Datorita culorii sale, dimineata este o placere sa vezi gradina cu mici pete de culoare albastra. Cicoarea se culege in prima parte a zilei,  in jur de 11, dupa ce roua se usuca.

Dupa-masa nici nu se mai observa in iarba, asa ca duminica dimineata m-am inarmat cu o forfecuta si un cosulet si m-am indreptat hotarata spre floricelele delicate de cicoare.  Le-am pus la uscat, si voi prepara ceai de cicoare, bun pentru inhibarea poftei de mancare (consumat intre mese).

Desi este cunoscuta pretutindeni in primul rand datorita proprietatilor sale medicinale, cicoarea este renumita si pentru ca este un excelent inlocuior al cafelei. Pentru la anul, ma voi pregati din timp de cules, si voi pregati un capuccino de cicoare special pentru prietena mea Luiza.

Cicoarea este o plantă spontană, se întâlneşte frecvent în locurile fără umbră, cu lumină  multă. Ea se recunoaşte uşor după florile albastre, care apar toată vara, pe nişte tulpini fibroase şi ramificate, aproape lipsite de frunze.

In scopuri medicinale pot fi utilizate partile aeriene, care se recolteaza in prima parte a perioadei de inflorire a plantei, in lunile iulie-august, cind tulpinile nu au intrat in faza de lignificare.  Radacinile se recolteaza in septembrie-octombrie. Ca si cafeaua, cicoarea stimuleaza sistemul nervos, ajutand in primul rand la cresterea puterii de concentrare. Este recomandata in starile de somnolenta sau in astenie.

Datorita substantelor continute, in special cicorina si colina, are puternice efecte laxative, stimuland digestia. Regleaza secretia hormonilor pancreatici si prin aceasta nivelui glicemiei sangvine.  Cicoarea stimuleaza digestia, functia hepatica si ajuta la absorbtia calciului si a altor minerale in organism. Datorita tuturor acestor efecte, cicoarea este indicata in afectiuni precum: gastrite, hepatite, septicemii, enterocolite, paraziti intestinali sau hemoroizi. Pe timpul tratamentelor cu cicoare glucoza se metabolizeaza mai repede, excesul acumulandu-se in ficat, sub forma de glicogen. Acest fapt reduce substantial riscul aparitiei diabetului sau aterosclerozei.

Printre afectiuni in care cicoarea s-a dovedit a avea un rol eficient se mai mentioneaza: acneea, anemia, anorexia, artrita, astenia, disfunctii ale ficatului, splinei sau pancreasului, depresii, dermatite, migrene, infectii urinare, litiaze sau reumatism.
In cazul persoanelor cu un apetit alimentar crescut, preparatele pe baza de cicoare se administreaza preferabil intre mese.

Infuzia se obtine adaugand doua linguri de cicoare uscata la un litru de apa clocotita. Se acopera si se lasa circa 10 minute, dupa care se strecoara si se utilizeaza.
Decoctul rezulta din fierberea a 2-3 linguri de radacina uscata intr-un litru de apa, timp de 15 minute.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Gradina. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Cicoarea

  1. Vulpitza zice:

    Ce poze frumoase…de-abia astept acea „cafea” buna. Preferabil la umbra unui copac, de la mosie :).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s